Facultatea de
Automatică, Calculatoare,
Inginerie Electrică și Electronică

Limba engleză

George Caraiman a fost primul gălăţean care şi-a încheiat doctoratul la Université du Havre, din Franţa, cu o teză în cotutelă internaţională, fiind coordonat din partea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi de către rectorul Viorel Mânzu, iar din partea universităţii franceze, de către profesorul Cristian Nichita. Subiectul tezei, după cum ne-a declarat profesorul Viorel Mânzu, îl constituie studiul conversiei energiei marine în energie electrică.

„Universitatea noastră s-a racordat la o temă importantă”
„George Caraiman a realizat un stand de simulare, cu instalaţii hidroliene, funcţionale, ce deschid drumul către simulări în acest domeniu, foarte utile pentru cercetările viitoare. Prin intermediul acestei cotutele, universitatea noastră s-a racordat la o temă importantă de reconversie a energiei regenerabile, este un subiect modern şi de viitor. Noi am acoperit, practic, cheltuiala pentru doctorand, iar partea franceză a acoperit dotările. Astfel, se deschid perspective ca şi alţi doctoranzi să meargă acolo”, a declarat rectorul Viorel Mânzu. 

George Caraiman a absolvit Acţionări electrice, în limba franceză, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a urmat masterul în acţionări electrice în Franţala Le Harve şi apoi doctoratul. Ca o coincidenţă, ieri a împlinit 27 de ani. 

„Am adus un mic plus în ştiinţă”
L-am rugat pe George Caraiman să ne spună ce a însemnat pentru el ziua de vineri, 9 decembrie. „Am finalizat o parte importantă din viaţa mea, am încheiat programul de studii avansate de cercetare, şi am reusit să obţin titlul de doctor, după o susţinere publică de trei ore în cadrul Universităţii din Le Havre, Université du Havre. Ziua de 9 decembrie a adus confirmarea întregii munci depuse în cei trei ani, de când am reuşit să promovez testul de admitere la Doctorat. Teza a beneficiat de un cadru de cercetare favorabil, am făcut parte din grupul ţintă al programului POSDRU – 6/1.5/S/15 - Sistem de Management al Burselor Acordate Doctoranzilor- 6853 SIMBAD. A fost o onoare pentru mine să fiu evaluat de către membrii comisiei. Am fost copleşit de emoţii, recunosc, rar am ocazia de a avea în faţa mea şapte profesionişti adevăraţi. Juriul, internaţional, a fost alcătuit din profesori români şi  francezi. Din România, am avut onoarea de a fi audiat de prof.Iuliana Simona Caramihai, profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, de domnii profesori Viorel Mânzu şi Sergiu Caraman, de la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, iar în ceea ce priveşte partea franceză a juriului, am fost audiat de către profesori de la Universităţile din Grenoble, Nantes şi Université Du Havre. La finalul celor trei ore, cât a durat susţinerea, am simţit că munca mea este apreciată şi că am adus un mic plus în ştiinţă, în ceea ce priveşte studiul simulatoarelor în timp real aplicate la surse de energie regenerabile”, a spus tânărul.

Legătura între universităţile din Galaţi şi Le Havre este veche: „Am avut foarte mulţi studenţi care au urmat masteratul acolo, însă George Caraiman este primul nostru doctor. În prezent el predă ore acolo, într-un regim de ataşat temporar pentru învăţământ şi cercetare”, ne-a declarat rectorul Viorel Mânzu.

Sursa: Viata Libera